Efectele neașteptate ale crizei energetice: cum te va mai afecta, chiar dacă nu-ți dai seama acum

de: Mădălina Bahrim
18 01. 2022

Când spunem „criză energetică”, gândurile noastre merg imediat în direcția scumpirilor la facturi. Ei bine, în realitate, efectele acesteia sunt mult mai extinse și ne vor afecta din punct de vedere financiar mai mult decât ne imaginăm în acest moment.

Puți oameni știu faptul că, pe fondul acestei crize energetice, apar scumpiri și pe piața de aluminiu și zinc. Producătorii europeni au ajuns la limita puterilor și cer măsuri de sprijin.

Aceștia solicită în mod disperat ajutoare de stat şi accesarea rezervelor naţionale de gaze. Doar primind măsuri de sprijin, spun ei, vom evita noi închideri de topitorii.

Dacă nu se iau măsuri, criza se va adânci

Numeroși producători ar putea fi forţaţi să reducă producţia sau să-şi închidă uzinele fără sprijin suplimentar pentru a proteja topitoriile de creşterea costurilor cu energia. Acest avertisment e scris, negru pe alb, într-o scrisoare adresată experților din cadrul Comisiei Europene, de către Eurometaux, asociaţie care regrupează companii precum Glencore Plc, Rio Tinto Group şi Norsk Hydro.

„Fără acţiuni decisive ale UE şi alte statelor membre, există riscul real al reducerii suplimentare a producţiei sau al închiderii uzinelor în sectorul nostru, în detrimentul obiectivelor strategice europene de autonomie. Acum sunt necesare măsuri suplimentare de sprijin, care să stopeze impactul actualei crize şi să evite repetarea situaţiei în următorii ani”, susţine Eurometaux.

Producătorii se confruntă cu mari probleme, de când au apărut scumpirile de pe piețele de energie electrică și gaze naturale. Acestea au dus la scumpiri de produse, deoarece a crescut prețul producției, iar acesta trebuie să fie cumva recuperat de companii. Cei care au de suferit, în final, suntem noi toți, în calitate de cumpărători, care observăm cum, de la o lună la alta, produsele au un preț din ce în ce mai piperat.

Mai mult decât atât, până acum, se pare că producătorii de aluminiu au redus capacitatea de producţie cu aproximativ 650.000 tone din cauza crizei. Acest lucru generează probleme tot pentru noi, consumatorii, care ne putem confrunta cu dificultăți de aprovizionare.